Vår flitiga kulturtipsare heter Eva Risberg!
Kulturtips för höst och vinter
2019 – 2020
Kulturhuset Stadsteatern/Folkoperan
Under hösten och vintern 2019-2020 fortsätter renoveringen, och Kulturhuset Stadsteatern har flyttat ut och öppnat på över tio platser runt om i stan.
Tolvskillingsoperan
Spelas på Folkoperan.
Musik av Kurt Weill • Text av Bertolt Brecht
Tolvskillingsoperan tillhör musikteaterrepertoarens mest populära och spelade verk. Den talar till oss rakt upp och ned utan förskönande beskrivningar eller känslomässig vädjan. Berättelsen kretsar kring människans begär som ständig drivkraft, där alla profiterar på det man har; sin kropp, sin själ, sin moral. Tolvskillingsoperans samhällskritiska budskap går ingen förbi. Detta är de fattigas opera.
Tolvskillingsoperan är en samproduktion mellan Kulturhuset Stadsteatern och Folkoperan.
Spelman på taket
Spelas på Dansens Hus
Spelman på taket är en stark och ständigt aktuell berättelse om människans behov av traditioner för att hålla den nya tiden och andra hot mot sammanhållningen ifrån sig. Och om den unga generationens behov av att bryta med samma traditioner …En föreställning ingen bör missa!
Regi: Ronny Danielsson, som har gjort många stora uppmärksammade musikaler ibland i okonventionella lokaler (flyghangarer, fabriker, utomhus m.m.) Han har nu sin arbetsplats på Skandinaviens stora scener.
Påminnelse:
På Årsta Folkets Hus Teater kommer Min fantastiska väninna kommer att ha nypremiär i januari 2020, om ni inte redan sett den, missa inte denna föreställning!
Min fantastiska väninna
baserad på Elena Ferrantes världssuccé om kvinnlig vänskap under en tid av sexuell frigörelse, sociala förändringar och upptrappat politiskt våld. Lila och Elena – på 1950-talet är de barn i Neapels fattiga och våldsamma kvarter.
DRAMATEN
Spelas på Scenkonstmuseet, Sibyllegatan 2
Fedra/Hippolytos
Jean Racine, Seneca och Euripides, i en version av Tora von Platen
Fedra / Hippolytos är en tidlös berättelse om maktstrukturer kopplade till kön, sexualitet och ålder, där den äldre kvinnans lust till en yngre man är det stora tabut. Myten om Fedra har berättats på många sätt under olika tider. En gemensam nämnare kan dock skönjas: Fedra och hennes förbjudna begär är orsaken till det lidande som ska följa.
Ingela Olsson spelar Fedra, Rasmus Luthander spelar Hippolytos.
För barn och barnbarn:
CIRKUS på Djurgården
Karius och Baktus
Spelas till 29 oktober på Lilla Cirkus
De busiga och glupska tandtrollen Karius och Baktus kommer till Lilla Cirkus i höst!
Det blir ett fartfyllt musikaliskt äventyr för hela familjen som bygger på Thorbjörn Egners klassiska och älskade bok med samma namn.
INTIMAN
PIPPI FIRAR JUL
Den 30 november börjar julen hos Pippi Långstrump. Följ med Pippi, Tommy, Annika, Prussiluskan och Kling & Klang på ett roligt juläventyr med mycket skratt, sång och dans.
Utställningar
Liljevalchs
Helene Billgren, ”faran är över”
11 oktober–8 december
Höstens utställning är en mönstring av Helene Billgrens konstnärskap, från 1980- och 1990-talens teckningar och objekt till 2000-talets alltmer färgintensiva måleri.
Liljevalchs vill visa upp en av Sveriges mest obändiga och kreativa konstnärer i helfigur. Det är ett konstnärskap som inrymmer lika mycket lekfullhet och improvisation som djupaste allvar. Hennes huvudpersoner är nästan alltid kvinnor, hennes material vardagliga och hon ger alldagliga och gamla saker en ny betydelse.
Nationalmuseum
1989 – kultur och politik
5 september–12 januari 2020
Nostalgi för dig som var med. Retro för dig som inte var med. Skrämmande aktuellt och skrattretande inaktuellt. Med samhällsutvecklingen och den politiska dramatiken som bakgrund gör utställningen nedslag i den visuella kulturen i skiftet mellan 1980- och 90-tal. Globala utblickar växlar med svenska perspektiv. Storpolitik möter grå vardag.
Prins Eugens Waldemarsudde
Meta Isæus-Berlin – Nattlogik
5 oktober 2019 – 16 februari 2020
Sedan sin examen från Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 1993 har Meta Isæus-Berlin (f. 1963) blivit en tongivande konstnär verksam inom måleri och installationskonst. I höst visas Meta Isæus-Berlins intresseväckande och vackra utställning Nattlogik. Utställningen som är platsspecifik öppnar upp till tankar och reflektioner om dröm och vakenhet, liv, berättande, minnen och logik.
MILLESGÅRDEN
MÅLERI OCH ANDLIGHET
Hilma af Klint – Tyra Kleen – Lucie Lagerbielke
5 okt – 9 feb 2020
I höst visar Millesgården utställningen Måleri och Andlighet – Hilma af Klint, Tyra Kleen, Lucie Lagerbielke med ca 20 konstverk av varje konstnär. Förutom måleri även teckningar, grafiska blad och broderi samt ett antal objekt med anknytning till ämnet. Konstnärerna hade alla ett intresse av andligt sökande och det påverkade deras liv såväl som det konstnärliga skapandet. Gemensamt för de tre är också att de vid sidan av sitt måleri var skrivande personer som formulerade tankar och upplevelser i text.
FILMER
“And then we danced” Regi: Levan Akin
Den här filmen blir Sveriges Oscarsbidrag 2019.Den har nu en chans att få tävla i kategorin ”Bästa utländska film” under galan som äger rum 9 februari 2020.Det är en svensk-georgisk produktion som handlar om Merad som dansar i det georgiska danskompaniet och blir förälskad i en annan manlig dansare.
MISSA INTE:
Hasse &Tage – en kärlekshistoria
Dokumentär Regi: Jane Magnusson
“Ett kärleksfullt porträtt av foklhemskomiker i glädje och sorg.”
Eva Risberg